sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Timanttikukan (Gazania krebsiana/pavonia) talvettaminen

Timanttikukka talviteloille - mutta miten?

Timanttikukka (Gazania krebsiana, joka tunnetaan myös G. pavoniana) on Etelä-Afrikan länsipuolelta kotoisin oleva asterikasvien heimoon kuuluva kukkiva pieni perenna, josta on saatavilla lukemattomia eri värimuunnoksia.

Suomessa timanttikukkaa myydään kesäkukaksi ja sitä pidetään kuin yksivuotisia kasveja, eli syyskylmien tullessa kasvin annetaan kuolla pois. Minä en kuitenkaan haluaisi tapattaa kasvejani, vaan yrittää saada ne selviytymään talven yli. Kysymys kuuluu: miten?

Aivan uskomattoman kauniit timanttikukan kukat avautuvat aurinkoisella säällä. 

Timanttikukka on siitä erikoinen, että sen kukat sulkeutuvat sateella ja pimeällä. Ne aukeavat suurimmilleen auringonpaisteessa. Kauneimmillaan nämä kukat ovatkin täysaurinkoisella paikalla.

Meillä sataa parhaillaan, joten otin kasvit sisälle olkkariin kasvilampun alle, että kukat avautuisivat. Ja niinhän ne tekivät! Ihania!

Löysin mielenkiintoisen artikkelin timanttikukista niiden kotiseuduilla. Sinne pääseet TÄSTÄ.
Artikkelissa kerrotaan näiden kasvien olevan erittäin sitkeitä ja niitä kutsutaan asterikasvien selviytymismestareiksi. Kukkien kotiseutu, Namaqualandin alue Etelä-Afrikan ja Namibian länsiosassa, on kuuluisa valtavasta timanttikukkaloistosta keväästä alkaen.

Ilmasto alueella on kautta vuoden kuivahko. Sateita tulee, jos tulee, lopputalvesta ja alkukeväästä. Lämpötila talviaikaan vaihtelee 7 ja 26 asteen välillä ja kesäisin on yli 30 astetta useimmiten. Päivänvalotunteja on neljänä talvikuukautena 7-8 ja muina aikoina 9-12,5 tuntia, keskikesällä siis pisimpään.

Päivänvalotunnit vaihtelevat Etelä-Afrikan eri osissa, mutta tarkastin Namaqualandissa sijaitsevan Okiep-nimisen kaupungin auringonvalosaannin tästä taulukosta.

Kasvin kotimaassa talviolosuhteet vaikuttavat lähestulkoon meidän kotona vallitsevilta olosuhteilta. Lämpötila ei meillä ylitä talvisin 24 koskaan, kasvilampun voi ajastaa 7-8 tuntiin ja huonekasvien kastelu on talvisin muutenkin vähäisempää. Siitäpä heräsi kysymys:

voisikohan timanttikukan talvettaa kotona ikkunalaudalla kasvilampun alla? Voisiko se olla niin helppoa?

Aion todellakin kokeilla. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti