keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Kanan puutarhan yrttinen kalakeitto

Nam!

Uudessa kodissani olen havahtunut siihen, että osaan laittaa ruokaa. Wow! Se on jotain, koska olen asunut yli 10 vuotta kämpässä, jossa oli niin säälittävä keittokomero, ettei siellä voinut tehdä yhtään mitään. Tai ainakaan se ei inspiroinut mua yhtään.

Ihana keittiö, kunnon välineet ja laitteet ja puutarha, josta saa ensiluokkaisia aineksia - johan sisäinen kokkini heräsi!

Pidän kovasti kalasta ja keitoista. Uudet perunat on justiinsa kaivettu pelloista kauppoihin, joten mikäs olisikaan parempi hetki tehdä kalakeittoa. Minun versiossani on paljon yrttejä, noita puutarhan makujen aarteita. Nam! Tämän keiton tein pakastekalasta.

Kanan puutarhan yrttinen kalakeitto.

Tarvikkeet:

Iso kattila, ainakin 3 litraa.
Pussi tai pari pakastekalakuutioita.
Vettä, maitoa, voita, perunoita, porkkanoita, lanttua, sipulia, tuoreita yrttejä (timjamia, oreganoa, persiljaa, basilikaa, tilliä), maustepippureita, laakerinlehtiä, suolaa. Pöytään sitruunapippurimaustepurkki.

Livauta kattilan pohjalle jonkin verran vettä ja kun se kiehuu, lykkää sinne seuraava setti:

10 keskikoista (5-6 cm halk.) uutta perunaa pestyinä ja pilkottuina.
4 kuorittua ja pestyä porkkanaa pilkottuina.
Lohkare lanttua pilkottuna.
Yksi iso sipuli silputtuna.

Timjamin oksia n. 10
Persiljan varsia n. 10 (lehdet säästetään myöhemmäksi)
Muutama oreganon varsi
10 maustepippuria
4 laakerinlehteä

Kun ainekset ovat kattilassa, lisää vedenkeittimestä kiehuvaa vettä niiden päälle niin, että ne peittyvät. Keitä, kunnes potut, porkkanat ja lantut ovat pehmeitä eli noin 15 minuuttia. Joissain ohjeissa neuvotaan ottamaan yrttien varret tässä vaiheessa pois, eli on tehty eräänlainen yrttikimppu, joka voidaan helposti nostaa ylös keitosta. Omasta mielestäni varsien poistaminen on turhaa. Ne voi poistaa syömävaiheessa, jos ne haittaavat. :)

Lisää nyt kattilaan jäiset kalakuutiot. Sekoita ne muiden ainesten joukkoon. Kaada mittaan n. 5 dl rasvatonta maitoa tai miten paljon lientä haluat ja lisää 2-3 tl suolaa. Kippaa maito kattilaan. Ole varovainen, ettet käräytä maitoa pohjaan. Lisää pieni tai iso klöntti voita soppaan. Maun mukaan. :)

Kun keitto porisee kivasti miedolla lämmöllä, keitä sitä vielä kuutisen minuuttia tai mitä pakastekalapussin keitto-ohjeessa sanotaan.

Kun kalat ovat kypsiä, tarkasta maku.

Lisää yrttisilppu, johon sisältyy persiljanlehtiä, basilikaa, oreganoa, timjaminlehtiä ja tilliä. Yrttejä saa olla PALJON, niin paljon kuin puskat antaa itseään harventaa. ;)

Ja sitten lapataan soppaaa lautaselle ja pöytään! Jotkut haluavat ripotella kalaruokiinsa sitruunapippurimausteseosta antamaan kirpakkaa potkua ja se sopii erittäin hyvin myös tähän keittoon.

Hyvää ruokahalua! <3
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti