torstai 11. kesäkuuta 2015

Rotusyrjinnän aika - olisko se jo pian historiaa?

EDISTYSASKEL KOIRIEN HARRASTUS- JA KILPAILURINTAMALLA! 

Kirjoitin tästä aiheesta tänään jo Facebook-seinälläni, mutta päätin vielä jatkaa tänne, koska olen niin iloinen! Toivottavasti rotusyrjinnän aika koirapiireissä on pian historiaa.
Muistan tässä parisen vuotta sitten, kun Kennelliiton Koiramme-lehden päätoimittaja Tapio Eerola lausui aamuteeveessä, että sekarotuisten koirien kanssa ei voi harrastaa yhtään mitään. Että jos haluaa harrastaa, kannattaa ottaa puhdasrotuinen, paperillinen rotukoira. 
Minullahan meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun sitä kuunnellessa, koska harrastin ja harrastan edelleen sekarotuisten rescuekoirieni kanssa mm. agilityä sekä rata- ja maastojuoksua vieläpä hyvällä menestyksellä. Tiedän useita x-rotuisia ja rescueita, jotka toimivat terapiakoirina, kadonneiden etsinnässä, hajukoirina ja niin edelleen. 

Koirani Annie, sekarotuinen espanjalainen, ihmisen hylkäämä tarpeeton roska juoksi Minien luokan voittoon (192 koiraa) 7.6.15 RotuRace-juoksukilpailuissa Hyvinkään vinttikoiraradalla.

EI ROTUPUHTAUDELLA ole koirien kykyjen ja innon kanssa MITÄÄN tekemistä, vaikka Eerola niin halusikin antaa ymmärtää. Rotupuhtauden perusteella kuitenkin harjoitetaan SM-kilpailutasolla armotonta syrjintää. X-rotuisten tai kennelliitonrekisteripaperittomien koirien kanssa ei ole asiaa esim. agilityn SM-kisoihin titteleitä tavoittelemaan. Mielestäni tällainen syrjintä on erittäin vanhanaikaista ja mielivaltaista eikä se ole kaukana siitä touhusta, jossa joidenkin mielestä väärän väriset ihmiset määriteltiin huonommiksi ja kelvottomiksi mihinkään.

Espanjalainen sekarotuinen hylkyläiseni Princess ja minä pujottelussa.

NYT Suomea on rytinällä valtaamassa vauhdikas harrastus- ja kilpailulaji maailmalta - KOIRAFRISBEE. Tässä lajissa kilpailevat KOIRAT ihmistensä kanssa. Alleviivaan sanaa koirat, koska koirafrisbeen virallisissa mestaruuskisoissa koirien rotupuhtaudella ei ole minkäänlaista merkitystä! 
Suomen Frisbeekoirat ry (http://www.frisbeekoirat.com), Suomen virallinen lajiliitto, seuraa suuren maailman esimerkkiä koirien rotuerottelemattomuudessa ja kannustaa KAIKKIA koiria rotuun ja papereihin katsomatta harrastamaan ja tulemaan kisoihin, myös virallisiin! 

Niinpä niin, harrastamiseen tarvitaan KOIRA, ei rotupuhtautta. :) 
(Kuva: Suomen Frisbeekoirat ry)

Maailmalla koirafrisbee on hyvin suosittua myös sekarotuisten keskuudessa. Tässä videolinkissä koppailee yksi maailman kärkikoirista - sekarotuinen sekin. Hymiö smile
https://m.youtube.com/watch?v=3SW413N04cE

LISÄYS: Skyhoundz.com -koirafrisbeesivustolla kerrotaan, että yli puolet maailmanmestarikoirista on sekarotuisia. Lisäksi todetaan, että monista koiratarhalta peräisin olevista koirista tulee mitä mainioimpia lemmikkejä ja mahtavia frisbeekoiria. En voi kuin yhtyä näihin sanoihin! <3

"Animal shelter mutts make great companions and wonderful disc dogs. In fact, more than half of the World Champions in canine disc sports have been mixed-breed dogs."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti