maanantai 4. toukokuuta 2015

Päärlaja syntyy ja muuta ihanan keväistä fiilistelyä

Päärlaja. Ai mikä häh? :D No, kerron kohta, mutta sitä ennen on ihan pakko fiilistellä kohinalla etenevää kevättä. Siis täällähän on monta päivää satanut jalkarättejä, vesiämpäreitä ja ties mitä arktista moskaa taivaan täydeltä. Nyt on parina päivänä paistanut suloinen aurinko ja sen huomaa! Terassilla viihtyvät kaikki - kukat, koirat ja kaverit. :)

Princess pehmoilee meidän yhden kaverin sylissä

Ikeasta parisen viikkoa sitten pelastamani rescuekasvit voivat mitä parhaiten.

Hehkuvan väriset tulppaanit maksoivat poistossa peräti yhden euron. 
Ostohetkellä raasut olivat aika kamalan näköisiä, mutta katsopas niitä nyt!

Helmihyasintit kukkivat innoissaan. Tämä purkillinen maksoi 50 senttiä.
Pelastin poloiset ja nyt ne kiittävät näin kauniisti. :)

Valkoiset helmihyasintit maksoivat niin ikään 50 senttiä poistossa.
Nekin kukkivat ja voivat hyvin. 

Pääsiäinen meni, mutta rescuenarsissit eivät siitä välitä. :)

Mutta niin, päärlaja. Mikäs se on? 


Päärynä + pihlaja = päärlaja. :)

Mun puutarhassa kasvaa huitula pihlajan vesa. Olin kahden vaiheilla, mitä sille tekisi, pistäisikö poikki ja pinoon vaiko nou. Sitten kuulin sattumalta kaverilta, että hänen miehensä on onnistuneesti varttanut pihlajan oksiston päärynäpuun oksilla ja täten muuttanut pihlajan päärynäpuuksi. Ja siitähän se ajatus sitten lähti. Tänään puutarhassani synnytettiin päärlaja.

Jorma Palmén taitaa varttamisen jalon käsityötaidon. Jorman ja Isan pihalla kasvaa kymmenittäin vartettuja päärynäpuita ja omenapuita. Ensimmäiseksi pihlajan omat oksat typistettin n. 10 cm pituuteen.

Pihlajanoksa leikattiin viistoon ja päärynänoksaan tehtiin vastaavanlainen viisto leikkaus. Nämä leikkauspinnat vuoltiin täsmälleen yhteneväisiksi ja sitten ne painettiin yhteen. Päärynän varteoksa on neljän silmun pituinen.

Kun oksat on painettu yhteen leikkauskohdistaan, ne sidotaan yhteen varttamisteipillä. 

Varttamisteippi on venyvää mikrofilmityyppistä kelmua, joka kestää hyvin UV-säteilyä.

Päärlajani sai viisi uutta oksaa. Latvaan vartettiin ystäväni Eevan puutarhasta hakemani mysteeripäärynän oksa. Lajikkeesta ei siis ole mitään hajua. Latvasta seuraava oksa on 'Lada'-lajiketta.

'Lada'-oksia on päärlajassa kaksi ja kaksi viimeistä oksaa vartettiin 'Moskovskaja'n oksilla. Koska päärlajassani on nyt monta eri lajiketta, voinen odotella suuria ja mehukkaita päärynöitä parin vuoden päästä. Eri lajikkeet mahdollistavat risitpölytyksen ja se taas parantaa satoa yleensä huomattavasti.

Kiitos varttamisnäytöksestä varttamiskuningas Jormalle ja jättikiitos puutarhakuningatar Isalle tämän huipun idean levittämisestä mun korviin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti