lauantai 9. toukokuuta 2015

Viiniköynnösintoilua

Olin opiskeluaikoina kesätöissä Björkvallin Taimitarhalla. Siellä rehotti kasvihuoneessa pari upeaa, viinirypäleitä pursuavaa viiniköynnöstä. Siitä saakka olen himoinnut omia köynnöksiä. Kerrostalossa se nyt ei tietenkään ollut mahdollista, mutta nyt, kun on oma puutarha, päätin viimein käydä tuumasta toimeen!

Viiniköynnöksiä halajavalle löysin loistavan tietolaarin osoitteesta http://viininkasvattajat.fi . Tällä Suomen viininkasvattajat ry:n sivustolla valaistaan viiniköynnösten kasvatuksen lisäksi eri lajikkeiden ominaisuuksia. Viiniköynnöksiä löytää nykyään monista taimimyymälöistä ja puutarhaliikkeistä ja ne maksavat n. 6-20 euroa per taimi.

Tarhaojukkaviini 'Zilga' (kuvat googlesta)

Aion perustaa viinitarhani länteen päin antavalle aidalle. Olin jo aluksi melko varma siitä, että haluan  yhdeksi lajikkeeksi 'Zilga'n. Sellainen löytyi Itäkeskuksen Lanternan K-Raudasta. Siellä oli myytävänä muitakin lajikkeita, kuten 'Rondo', 'Swenson Red', 'Jubilei Novgoroda' ja Hazanski Sladki'. Zilgan taimissa pystyin näkemään eloa - pullistuneita silmuja ja hyvän näköiset versot. Muiden lajikkeiden silmuissa ei näkynyt mitään eloa ja mielestäni ne näyttivät muutenkin jotenkin kuihtuneilta. En uskaltanut ostaa siispä muuta kuin Zilgan.

Matkalla kotiin tarkastin vielä nopeasti Plantagenin tarjonnan. Sieltä löytyikin samoja lajikkeita kuin Lanternasta ja nämä yksilöt näyttivät hyviltä! Nappasin kainalooni 'Jubilei Novgoroda'n ja sitten huomasin yhdellä hyllyllä yhden yksinäisen viiniköynnöspistokkaan pikku purkissa. Hinta oli vaivaiset 5,90. Lajike oli aitoviini Vitis vinifera 'Kalina', josta ei kuitenkaan missään ollut mitään tietoa. Kasvipurkin lappusessa oli vain vaaleanpunaisen tertun kuva, mutta itse lajikekin oli identifioitu ainoastaan hyllynreunan hintalapussa. Päätin ostaa pikkutaimen kuitenkin ja ottaa siitä selvää myöhemmin.

Aitoviini Vitis vinifera 'Kalina' (kuva Googlesta)

Kotona aloin etsiä tietoa Kalinasta. Ja eihän siitä löytynyt yhtään mitään suomeksi tai englanniksi tai edes saksaksi. Lopulta keksin oikean kielen ja sittenpä sitä tietoa tulvahtikin esille ihan mukavasti. 'Kalina' on ilmeisesti yleinen lajike Puolassa ja puolaksi löytyi hoito-ohjeita, marjojen ravinnekoostumus ja sen sellaista. :)

Teen siitä yhteenvedon tänne.

Nyt joudun poistumaan koneelta päivälliskemuihin, vaikka melkein tuo viiniköynnösten istuttaminen yrittää viedä pidemmän korren. :D

Palaillaan!
Kana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti